Gå til hovedinnhold

Mary Roach: Stiff

Omslaget til den britiske utgaven
Om du vil unngå å bli snakket til på bussen, er dette boken for deg. Forutsatt at du ikke blir lett kvalm, da. Bokens fulle tittel er Stiff: The Curious Lives of Human Cadavers, og den er skrevet av Mary Roach.
Stiff er boken om det som skjer med kroppene våre etter at vi har dødd, krepert, daua, gått bort, sovnet inn, eller hva man nå vil kalle det. Det er imidlertid ikke en bok om døden - den lar Roach ligge til fordel for det som skjer etterpå. Og det er faktisk fascinerende saker!

Selv har jeg ofte samtaler med menneskene rundt meg om hva vi helst vil at skal skje med kroppene våre når vi er borte - noen vil brennes fordi de synes forråtnelse og mark er ekkelt, andre, inkludert meg, synes det er en vemmelig tanke å sette fyr på et menneske uavhengig av om det er levende eller dødt, og vil heller råtne bort. Uavhengig av hva vi mener, er imidlertid de fleste enige om at når vi skal i jorda eller i ovnen, er vi ikke særlig engasjerte lenger. Vi er tross alt døde.
Dermed er det ganske fascinerende å bli med på en rundtur i kroppens liv etter døden, de forskjellige karrieremulighetene og dens potensial som reddende engel for andre.

Stiff er inndelt i kapitler om plasisk kirurgi, forråtnelse, såkalte crash test dummies og det å gå i krigen post mortem, i tillegg til sjarmerende tema som korsfestelse, likplyndring og hodetransplantasjon. Jeg gjentar: dette er for dere som avstår fra å krepere i møte med det morbide og makabre. Den er ikke søt, den inneholder forstyrrende fakta. Den er derimot interessant og velskrevet, og anbefales!

Per dags dato er tilgjengelig hos amazon.com som paperback til rundt 40kr :-)

Kommentarer