Gå til hovedinnhold

Ebba Haslund: Frøken Askeladd

Tenkte jeg skulle åpne med en gammel skatt jeg har arvet etter moren min. Den er ikke akkurat lett å få tak i nå for tiden, men mange barn av 50- og 60-tallet har den nok stuet vekk, så det er bare å angripe mødre og tanter!
Boken det er snakk om, er Frøken Askeladd av Ebba Haslund. Den ble utgitt første gang i 1953, og handler om Kari som har flyttet til et nytt sted og sliter med å få venner på den nye skolen sin. Hun blir derfor glad når klassens kuleste jente, Anne-Lise, inviterer henne i bursdagen sin, men gleden svinner like fort når hun får høre at hun bare ble invitert fordi Anne-Lises mor insisterte på at alle skulle få komme. Livet er med andre ord vanskelig for Kari!
Vanskeligere skal det imidlertid bli, for en natt vekkes hun av dragen tante Fanny (noe jeg synes er rasende festlig, ettersom moren min hadde en tante med samme navn. Heldigvis stopper likhetene der!) som påpeker at hun er forsinket til prinsessens ball. I siste liten får hun Kari kledd ut som en slags kvinnelig Askeladd som snart er midt i et absurd, forvirrende, vakkert og tidsvis svært komisk eventyr.

Fortellingen om Kari er en fortelling om å være utenfor og om å være ensom, om å være sterk og tro, uansett hva, om å passe seg for dronninger med drops og om å være modig og rådsnar, og aldri gi opp.

Jeg unner ethvert barn å vokse opp med Frøken Askeladd, for bedre inspirasjon til egen fantasi er det vanskelig å finne! Haslund skriver enkelt og vakkert på en gang - handlingen folder seg ut som en drøm man ikke har kontroll over, hvor alt er kaotisk og forvirrende men samtidig knyttet sammen av en logikk som til slutt åpenbarer seg. Den er en virkelig skatt!

Jeg har søkt litt rundt, og om noen er interesserte i boken, finnes den i skrivende stund i salg hos Nynorsk antikvariat, mens Bibsys Ask avslører at Nasjonalbiblioteket og Barnebokinstituttet har den.

Kommentarer