Gå til hovedinnhold

Katalogisering

En stor boksamling blir fort uoversiktlig. Hvor mange mennesker med 500+ titler i hyllene sine kan på stående fot finne frem til alle titlene som omhandler et bestemt emne, eller er skrevet på et bestemt språk? Man kan tross alt vanskelig sortere samlingen etter flere systemer samtidig - enten må titlene stå alfabetisk eller tematisk, og det meste av informasjonen en bok rommer, står tross alt ikke på omslaget. Det er i slike tilfeller et katalogiseringsprogram er en uvurderlig ressurs: noen få timers arbeid og relativt beskjedne utlegg til programvare er alt som skal til, og jo før du starter, jo bedre: det tar noen minutter å legge inn en ny bok, men å legge inn hundrevis på en gang er ganske kjedelige greier, så jo lengre du venter, jo verre blir jobben.

Trykk på bildet for å se det i full størrelse!
Katalogiseringsprogrammet jeg bruker, heter BookCollector (kreativt navn!), og kommer fra selskapet Collectorz. De produserer lignende programvare for en rekke medier, men ettersom dette er en bokblogg, holder vi oss til BookCollector.
Konseptet er enkelt: du taster inn bokens ISBN-nummer, og programmet gjør oppslag i en rekke nasjonale og internasjonale databaser. Informasjonen den henter ut omfatter bl.a. tittel, omslagsbilde, format, utgivelsesdato, forlag, språk, emne og genre. I mange tilfeller mangler imidlertid noen av disse tingene, men da kan du lett legge dem til selv, og programmet har også et verktøy for innhenting av omslagsfoto fra nettet. Så kan du velge om du vil se bøkene dine som bilder eller som en liste, om du vil sortere etter forfatter, emne eller språk, o.s.v., og du kan gjøre søk. Resultatet er oversiktlig og veldig praktisk!
I bildet over ser dere en skjermdump av programmet slik det ser ut når jeg åpner det. Til venstre er en liste over alle titlene (den kan også vise forfattere, emner og andre kategorier), og til høyre ser dere miniatyrutgaver av de første titlene i databasen. Den markerte tittelen vises i detaljfeltet nederst i vinduet, og her ser man bl.a. informasjon om forlag, utgivelsesår og format, samt en kort beskrivelse av tittelen.

Med en slik database vet du alltid hva du har, og (om du legger inn informasjon om det) hvor hver bok befinner seg. Du vet hvilke bøker du har om forskjellige temaer. Du vet hvilke bøker du ikke har lest, og hvilke du leste når og hvor mye du har betalt for boksamlingen din (dette er selvfølgelig avhengig av om du vet hva du har betalt for alle bøkene). Alt dette er jo kjekk informasjon å ha for hånden. :-)

Det eneste du trenger, er selve programmet, og det koster 199 eller 309, avhengig av om du ønsker standardversjonen eller proffversjonen. Ved siden av finnes det en onlineversjon og applikasjoner for iPad, iPhone og Android, og med disse kan du ha samlingen i lomma (du synkroniserer fra hovedprogrammet), og slippe å kjøpe noe du allerede har i hylla hjemme når du er på tokt i den lokale bokhandelen eller ditt favorittantikvariat!
Dersom du skal katalogisere mange bøker, kan det i tillegg være kjekt med en strekkodeleser. Strekkoden som står på baksiden av de fleste nyere bøker, tilsvarer bokens ISBN-13-nummer, så når denne leses inn, har du alt du trenger for å søke opp boken!
Det finnes både kablede og trådløse strekkodelesere som kan brukes, men dersom du har en Android-telefon, vil jeg anbefale applikasjonen "Barcode Reader Pro" (ca 40kr), som bruker mobilens kamera til å lese strekkoden, for så å sende den over nettverket til BookCollector.

Har du mange bøker? Registrer dem før det blir enda flere av dem!

Kommentarer