Gå til hovedinnhold

Rachel Joyce: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Nå har jeg nettopp lest ut The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry, og det er i grunnen litt trist, for dette var en nydelig bok! Romanen handler om Harold Fry, en eldre mann som bor sammen med sin kone Maureen helt syd i England, og som en dag mottar et brev fra Queenie Hennessy, en tidligere kollega. Hun skriver fra et hospits i Berwick-upon-Tweed ved grensen til Skottland og forteller at hun har fått kreft og er døende. Harold prøver (uten særlig hell) å skrive et svar, og forlater huset for å postlegge brevet sitt. Dette blir begynnelsen på en flere uker lang vandring gjennom England for å redde Queenie. Gjennom vandringen blir vi kjent med Harold og Maureen, og de blir kjent med seg selv og hverandre på nytt etter å ha vært som fremmede for hverandre i flere år. På sin vei møter Harold mange ulike mennesker - fra de som gjør alt de kan for ham til de som utnytter ham for egen vinnings skyld, men Harold dømmer ingen - han bare går.

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry handler ikke om en religiøs pilgrimsferd, men snarere om en reise i seg selv. Men fortellingen om Harold er absolutt ingen hyllest til individualismen, nei, Harold går ikke for seg selv, men lik en pilgrim som går til et fjerntliggende hellig sted for å gjøre bot for sine synder, søker også Harold å gjøre bot for sine feiltrinn - ikke for å blidgjøre en gud, men for å redde en liten kvinne som var hans venn, og som han sviktet. Fortellingen om Harold er til tider morsom, ofte trist, og konstant en påminnelse om at vi mennesker må se hverandre og lytte, at vi må være sterke for hverandre, men også våge å være svake i våre møter med andre. Ellers kan vi gå glipp av store opplevelser, miste det vi elsker mest av alt eller miste oss selv.

Men skulle vi mislykkes totalt kan vi kanskje gjøre som Harold og stikke føttene i seilerskoene og gå, og kanskje, gjennom å trå opp nye stier, finne tilbake til det stedet vi var før vi gikk oss vill fra?

Bør du la deg sjarmere av Harold? Ja! La deg sjarmere og hei ham fremover!

Kommentarer